tisdag 6 september 2011

Talismanen

För 100-tals år sedan smiddes ett halssmycke, en Talisman, någonstans i mellanöstern med en förbannelse över sig, den som tar den från sin rättmätiga ägare kommer att straffas med dödlig otur. I flera århundraden har den nu cirkulerat mellan olika köpare tills den hamnar hos den förmögne adelsmannen B. Ulvans bankfack. En dag tar hans fru, Beatrice, talismanen från deras gemensamma bankfack men blir rånmördad på vägen hem från banken, rånarna tar hennes väska, med talismanen i och försvinner. Samtidigt döms polisen Wallton till fängelse för övervåld efter att ha misshandlat en inbrottstjuv och fråntas sin tjänst. I fängelset möter han herr Ulvan, som sitter inne för skattebrott, herr Ulvan ger Wallton ett ovanligt jobberbjudande. Så fort han har kommit ut från fängelset ska han leta reda på den försvunna talismanen för herr Ulvans räkning och återlämna den till honom och för detta kommer han att få en stor summa pengar. Wallton avböjer först men när han släpps fri och hans fru lämnar honom bestämmer han sig för att tacka ja till jobbet. Under tiden fortsätter talismanen att sprida otur och olycka omkring sig till alla som får tag på den. Snart tvingas Wallton inse att han står inför en svårare uppgift än vad han hade trott.

Serien klockar på strax över sex timmar men hälften känns mer än nog för det mesta känns som ren utfyllnad.

Per Graffman spelar Wallton vars namn är en blandning av Wallander och Hamilton alltså va fan kunde dom inte kommit på nåt mer originellt?

Wallton är så otroligt klantig eller är det bara vanlig jävla otur? och hamnar alltid på brottsplatserna och måste fly med snuten efter sig och till slut börjar samarbeta med Wallander som här spelas av Lennart Jähkel som inte alls passar i rollen och när man har med skådisar från dom tre första Wallander med Lassgård så känns det bara dumt.

I övriga roller ser vi bl.a. Dogge Doggelito som nån slags misslyckad dealer/pundare, Johan Rabaeus som hallick, Sofia Bach som rysk hora och diverse andra ”stora” svenska skådisar men ingen gör det bra.

Det mest pinsamma är att Jan Guillou och Henning Mankell är med som sig själva och ska skriva en tv-serie om händelserna men mot slutet så vågar dom inte fortsätta för att dom tycker att det har hänt lite för mycket med Talismanen.


Betyg 3/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar