torsdag 3 november 2011

Van Veeteren - Carambole

En mörk och regnig kväll kör Pieter på en 14-årig pojke som omedelbart dör. Då det inte finns några vittnen till händelsen smiter Pieter från olycksplatsen. Några dagar senare får Pieter ett hotbrev som säger att han ska betala en viss summa för en okänd persons tystnad, då denne hade sett olyckan. Men Pieter nonchalerar hotbrevet och kastar det.

Ytterligare några dagar senare kommer det ett nytt hotbrev, och den här gången ska Pieter betala ännu mer pengar. Dom bestämmer plats där Pieter ska överlämna pengarna, och av en olyckshändelse råkar då Erich Van Veeteren dödas av Pieter. Van Veeteren, som egentligen har pensionerat sig från kriminalpolisen och sysslar med sitt antikvariat  bestämmer sig för att medverka i utredningen då det är av personligt intresse för honom, men utredningen avslöjar saker om hans son som Van Veeteren inte hade en aning om.

Carambole är den andra filmen men den första som gick upp på bio och den listas som den tredje delen men är som sagt del två om man ska se filmerna i rätt ordning och det bör man för annars blir vissa händelser i föregående och kommande filmer märkliga.

Då den är gjord för bio så känns den lite mer genomtänkt och är mer spännande än tidigare delar.

Sven Wollter är alltid bra men här är det på gränsen till överspel när han ska ha reda på sanningen och inte bryr sig om reglerna eftersom att han inte längre är polis och gör som han vill, tycker att det funkar bättre i t.ex. Noll Tolerans för det känns inte direkt trovärdigt när en pensionär försöker vara tuff.

Peter Andersson funkar bra som Pieter som måste klara sig undan både utpressaren och polisen, övriga roller är ganska obefintliga men dom fyller sin funktion.


Betyg 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar