måndag 9 januari 2012

Arne Dahl - Misteroso

En tidig augustimorgon mördas en rysk gangster på ett bankkontor någonstans på den svenska landsbygden. Kort därefter skjuts tre finansmän kallblodigt till döds i sina hem i Stockholm med en natts mellanrum. Mördaren lämnar inga spår. Finansvärlden grips av panik och rikskriminalen inrättar snabbt en specialenhet, A-gruppen, med kriminalkommissarie Jenny Hultin som chef. "Finansmördaren" kan slå till igen när som helst och Hultin satsar allt på ett kort. I skuggorna utanför en flott villa laddar någon ett vapen med sällsynt rysk ammunition och Hultins A-gruppen befinner sig långt därifrån, alltför lång.

En helt ok snutthriller som egentligen inte tillför nåt nytt till genren om ett gäng experter inom olika områden som måste samarbeta för att lösa olika fall.

Vi har bla den tuffa tjejen, invandrar killen med aggressionsproblem, familjefadern med halvkast förhållande till sin fru, En finlandssvensk expert på seriemördare.

En scen som jag tyckte utmärkte sig lite i mängden var när Clas Ljungmarks karaktär blir korsfäst av estniska maffian, ingen blodig eller direkt våldsam scen men ändå ovanlig för en svensk film.

Detta var första delen av fem och del fyra finns redan ute och resterande delar kommer under våren.


Betyg 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar