lördag 22 oktober 2011

Täcknamn Coq Rouge

SÄPO får information om ett planerat terrorattentat kallat Plan Dalet även känt som Guds Hämnd och tvingas ta hjälp av Carl Hamilton som är löjtnant i svenska marinen och specialutbildad av CIA, Topptränad, livsfarlig och skoningslös. Han hamnar så småningom i Libanon på jakt efter vapnet som användes vid mordet på Säpos sektionschef för Mellanösternfrågor. Under tiden anfaller ett israeliskt extremhögerkommando PLO-högkvarteret

Den första filmen om Hamilton är en intressant och spännande politisk thriller som har viss verklighetsbakgrund då liknande händelser utspelades i norska Lillehammer 1973.

Filmen är inte lika fartfylld som efterföljande filmer och serier men jag tycker att den flyter på bra för den blir aldrig tråkig och attentatet på slutet är riktigt snyggt gjort för att vara från 1989.

Stellan Skarsgård gör rollen som Hamilton riktigt bra och är min favorit av alla som gestaltat honom genom åren, Övriga skådisar är typiska för den här typen av film från den tiden.

Tydligen så saknas flera viktiga scener från boken och andra har ändrats och fått mer actioninslag och det förvånar mig inte alls med tanke på hur det gick för efterföljande Vendetta och Hamilton när dom gick upp på bio, dessvärre lär vi nog inte få se nån längre version av Coq Rouge så det blir till att läsa boken i så fall.


Betyg 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar