tisdag 25 oktober 2011

Vendetta

Svensk vapenindustri står i begrepp att leverera robotsystem till den italienska flottans nya fregatter.
Den svenska regeringen fruktar dock att ett av vapensystemen skall vidareexporteras till tredje land och vägrar att leverera fler än tre system. Mitt under pågående förhandlingar kidnappas de svenska representanterna.
Tillsammans med sin kollega Joar Lundwall får Carl Hamilton i uppdrag att resa till Sicilien. Förhandlingarna med Don Tommaso misslyckas, Hamilton och Lundwall gör sig beredda att åka hem. Strax före avresan skjuts Joar av Don Tommasos bror. Hamilton ligger kvar bredvid sin vän, sin dotters gudfar, chockad. Kampen mellan Carl Hamilton och Don Tommaso tar sin början.

Den fjärde filmen baseras på bok nummer sex och är mer actionbetonad än föregångarna med fokusering på shootouts, fighter och biljakter snarare än den realism som fanns i tex. Den Demokratiske Terroristen som var mer thriller än action.

Stefan Sauk tog över rollen som Hamilton och han känns som ett bra val för jag tror inte att Skarsgård hade funkat som actionhjälte, Per Graffman som spelar Lundwall känns lite för snäll för den rollen men så blir han ju avrättad också.

Det finns två versioner av Vendetta, en som gick upp på bio som är 129 minuter och serieversionen som är nästan sex timmar och tyvärr är serieversionen i princip omöjlig att få tag på då den bara visats på tv en gång 1996 och dessvärre är det SF som sitter på rättigheterna så den lär aldrig komma på nåt hemformat.

Det märks att det mycket som saknas i bioversionen även om man inte sett den långa bl.a. så kommer det en kvinnlig gisslan som man inte får veta nåt om och andra scener som man inte fattar nåt av men om man kan bortse det så är bioversionen ändå helt ok även om den känns lite segt.


Betyg 5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar